Töltés
komuves

Badacsonyederics – Afrika Múzeum

Zárják szívükbe a csöppnyi
Afrikát, melyet oly nagy
szeretettel létesítettek

itt, a Balaton partján.

 

A múzeumot Dr. Nagy Endre alapította 1944-ben, mint csendőr századost a báró Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélik. A Horty-rend- szert követő új hatalom szakmai tudásának köszönhetően 1950- 1952 között a kormányvadászok főnökévé nevezik ki.

A politikai viharok családjával együtt menekülésre kényszerítik. Ausztriában, Németországban tevékenykedik vadászati vonalon, majd a Frankfurt melletti Opel Zoo egyik vezetője. Az 1954. évi düsseldorfi nemzetközi vadászkiállítás trófeaosztályának vezetőjeként működik. Három afrikai gyűjtőútja után, 1958-ban végleg elhagyja Euró- pát és Tanzániában települ le, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából mint gyűjtő és vadbefogó tartja fenn magát. Évek múltán az ország egyik legismertebb fehér vadásza, állatkert és vadaskert alapító, az afrikai vadászkultúra európai mintára történő átformálója a Kilimandzsáró és a Meru vulkán vadászterületein, ahol egyben vadászati főnök is.

Az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás egyik értelmi szerzője, melyen a tanzán pavilon vezetőjeként vesz részt.

Vadászati és néprajzi gyűjtemé- nyének nagy részét 1984-ben Balatonedericsre, családi kúriájába hozza haza, mely azóta élő állatvilággal körülvéve, mint múzeum működik.

Az ő nevéhez fűződik még a kenyai Windisch-Graetz herceg trófeagyűjteményének a keszthelyi Festetics kastélyba.

Neked belépve kell lenned hozzászólás elküldéséhez.