Töltés
Badacsony

Szegedy Róza Irodalmi és Bormúzeum

yezkedésében, legjobban érzékelteti azt a hangulatot, életérzést, ami Badacsony romantikájának legfőbb jellemzője.

Letekintve a Balatonra, a hegy szoknyájára, közvetlen hátunk mögött érezve a bazaltorgonák tömegét, élhetjük át azt az élményt, ami sok kiváló művészt, költőt ihletett meg. Ez a táj ősidők óta a kultúra hordozója, és ez a ház ennek a tájnak egy szakrális csomópontjában áll.

Badacsony

Egry József Múzeum

Badacsonyban közel a parthoz, a festőről elnevezett Egry József sétányon 1973-ban, a festő születésének kilencvenedik évfordulóján megnyílt a hajdani műteremlakásban - a festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben - és a hozzá épített galériás, kétszintes kiállítóteremben az Egry József Emlékmúzeum

Badacsonytomaj

Tájház

Badacsonytomaj központjában található a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. A Tájházban, mely anyagának összegyűjtését Nagy Miklós (1908-1988) tanár úrnak köszönhetjük, megelevenedik a múlt. A halászok hálói, a szőlőművelés eszközei emlékeztetnek a hajdani hétköznapokra.

Balatongyörök

Szépkilátó

Római-forrás
A domb alján található, a II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt és Római-forrást az 1940-es években kezdték el feltárni.

Balatonederics

Csodabogyós-barlang

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang. A 393 m tengerszint feletti magasságban nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.

Balatonkenese

Tatárlikak

A Partfőről más néven Sós-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a tóra. A Partfő érdekessége még az országútról jól látható kilenc barlangnyílás a löszfalban, melyet itt Tatárliknak vagy Törökliknak neveznek.

Szigliget

Vár

Szigliget a Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között található, a tópart egyik legszebb, legromantikusabb tája. Félsziget, melyen és körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet. Sokáig sziget volt, csónakkal, illetve hajóval lehetett megközelíteni.

Tihany

Tihanyi félsziget és apátság

Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten.

Balatonederics

Afrika Múzeum

Zárják szívükbe a csöppnyi Afrikát, melyet oly nagy szeretettel létesítettek itt, a Balaton partján.
Badacsonytomaj

A település a Balaton nyugati felének egyik leglátványosabb kistáján, a badacsonyi félszigeten fekszik. Legfőbb nevezetessége a természeti környezet, a hegy, valamint hozzá kapcsolódó borkultúra.
Badacsonytomaj lényegében két településrészt, Badacsonyt és a névadó települést foglalja magában.

Badacsonytördemic

A Badacsonytomajt elhagyó balatoni főút nagy félkörívet rajzolva érkezik a Badacsony északnyugati lábánál megbúvó községbe. A 940 lakosú település nagy része a mai napig megőrizte hamisítatlan falusi jellegét.
Badacsonytördemic területe már a bronzkorban és római korban is lakott volt. Az innen előkerült régészeti leletek a keszthelyi Balaton múzeumban találhatók.

Ábrahámhegy

A hegyekkel övezett, festői környezetben fekvő település kedvelt helye a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak. Itt található a Balaton északi partjának egyik legszebb és legjobb adottságú, homokos strandja.

Salföld

A Salföldet övező gyönyörű vidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A faluban található Természetvédelmi Majorban működik a park információs és turisztikai központja. A híres kőtenger egyik szép változata látható a környéken.

Hévíz

Hévíz Magyarország és Európa egyik legkedveltebb és az év minden szakában látogatott, dinamikusan fejlődő fürdővárosa. A település a Balaton nyugati partjától és Keszthelytől 6 km-re található.

Keszthely

Keszthely a Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik, délen sík, északra kissé dombos területen. A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost.
Tulajdonosai változnak, 1430-tól 1739-ig a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb családja, a Gersei Pető család birtokolja.